Home Noutati Fast Danube 2: E oficial!
Noutati

Fast Danube 2: E oficial!

46

Comisia Europeană a selectat proiectul Fast Danube 2 pentru finanțare de 195,5 milioane de euro, potrivit listei celor 134 de proiecte aprobate recent de către Executivul comunitar.

Proiectul Fast Danube 2 vizează lucrări pe secţiunea comună româno – bulgară a fluviului Dunărea pentru alinierea la standardele de navigaţie ale UE și pentru a asigura o perioadă minimă de navigație de 340 de zile/an. Principalul beneficiu va fi utilizarea sporită a transportului pe Dunăre, se arată în lista celor 134 de proiecte aprobate.

Proiectul va fi coordonat de către Administrația Fluvială a Dunării de Jos din Galați (AFDJ RA), care a depus la începutul anului cerere de finanțare de 230 de milioane de euro pentru proiectul Fast Danube 2. Acordul de finanțare urmează să fie semnat cel târziu în luna noiembrie 2024.

În cadrul proiectului Fast Danube 2, care va fi coordonat de România prin AFDJ RA, se vor realiza lucrările de îmbunătățire a condițiilor de navigație și se va monitoriza evoluția factorilor de mediu. În acest sens, se vor încheia trei contracte, respectiv contractul de proiectare și execuție lucrări, de supervizare a lucrărilor și de monitorizare a factorilor de mediu.

Fast Danube 2, implementat în patru ani?

„Proiectul Fast Danube 2 se va implementa până la sfârșitul anului 2028, urmând ca monitorizarea factorilor de mediu să se facă cel puțin încă un an în plus”, estimează șeful Transporturilor, conform sursei citate.

În cadrul analizei multicriteriale efectuate în cadrul proiectului inițial Fast Danube, s-a stabilit că în nouă puncte critice se vor executa doar lucrări de dragaj capital de investiție, iar în alte trei puncte critice, respectiv Bechet, Belene și Popina, vor fi construite în albia fluviului lucrări inginerești de dirijare a curentului apei. Aceste lucrări de dirijare, de tip epiu, chevron sau insulă artificială, dar și apărări de maluri, au rolul de a reduce procesele de acumulare a sedimentelor în zona punctelor critice și de a reduce efectele negative asupra navigației.

Liderul proiectului Fast Danube 2 va fi AFDJ RA, iar parteneri vor fi Agenția Executivă pentru Exploatarea și Întreținerea Fluviului Dunărea din Ruse – IAPPD și Ministerul Transporturilor și Tehnologiei Informației din Bulgaria.

„După finalizara procedurii de mediu și obținerea acordurilor din partea autorităților de mediu din cele două țări, vor începe procedurile de achiziție publică pentru contractele prin care se vor realiza lucrările de îmbunătățire a condițiilor de navigație”, a mai transmis ministrul Transporturilor.

În toamna anului trecut, comisarul european pe Transporturi Adina Vălean anunța că aștepta să vadă până în ianuarie 2024 un proiect comun România-Bulgaria pe Fast Danube 2, menționând că acest proiect este favorizat de către Comisia Europeană.

Comisia Europeană a selectat 134 proiecte de transport pentru a primi peste şapte miliarde de euro sub formă de granturi UE din partea Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), instrumentul UE pentru investiţii strategice în infrastructură, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

FeroviarNoutati

Calea ferată Predeal – Brașov

Durata execuției lucrărilor de modernizare a secțiunii Predeal – Brașov va fi...

Noutati

Parcarea de la terminalul Plecări din fața Aeroportului Otopeni se închide de luni, 9 septembrie

Începând de luni, 09.09.2024, ora 9.00, parcarea din fața terminalului Plecări al...

Noutati

Familia Salameh cumpără terminalul de GPL Octogon din portul Constanța

Nawaf Salameh Family Office, care deţine producătorul de băuturi spirtoase şi vinuri...

CamioaneNoutati

IAA 2024: Premieră mondială MAN eTGL

MAN Truck & Bus va prezenta noul MAN eTGL luna aceasta, în...