Home Transportatori Feroviar CFR Călători, despre căldura din trenuri
FeroviarTransportatori

CFR Călători, despre căldura din trenuri

77

CFR Călători a anunțat marți că instalațiile de climatizare din trenuri nu mai pot atinge valorile de regim optim de funcționare când temperatura exterioară depășește 35°C.

CFR Călători informează că reglementările privind condițiile normale de funcționare a instalațiilor de climatizare a vagoanelor sunt prevăzute în clar în Normele tehnice feroviare autohtone și internaționale.

Valorile parametrilor de lucru pentru instalațiile de climatizare sunt reglementate de către Organisme Internaționale la care sunt aliniate toate statele care dețin căi ferate, inclusiv toate statele membre ale UE, cu referire directă la UIC – Union Internationale de Chemins de Fer, Asociație din care și România face parte ca membru fondator. Documentul de referință este Fisa UIC nr.553-1/2005.

Reprezentanții CFR Călători precizează că România este încadrată în zona climatică II ceea ce înseamnă că temperatura maximă optimă pentru funcționarea în parametri nominali ai vagonului este de +35°C, iar umiditatea de maxim 65%.

„Având în vedere că media temperaturilor exterioare din ultima perioadă este de peste 35-38°C°, ajungând conform determinărilor și a înregistrărilor din black box-ul procesorului de climatizare, în condiții de funcționare la temperaturi de peste 45°C – 48°C, temperaturi exterioare dezvoltate la nivelul carcasei vagonului și umiditate de 80% (parametru raportat de către ANM), instalațiile de climatizare să nu mai poată atinge valorile de regim optim de funcționare”, au explicat reprezentanții CFR Călători.

Precizări suplimentare ale CFR Călători

CFR Călători a publicat în data de 5 iulie a.c. un comunicat de presă referitor la funcționarea instalațiilor de aer conditionat din trenuri. Urmare a acestui comunicat, a articolelor și comentariilor  apărute  ulterior în mass media, CFR Călători face următoarea precizare:

România se află în prezent în zona climatică II, conform fișei UIC 553-1/2005, raportat la clasificările pe zone climatice a țărilor membre UIC din Europa, ale cărei prevederi se aplică la proiectarea și construcția  instalațiilor de climatizare din vehiculele feroviare.

Astfel conform acestei fișe, repartiția pe zone este următoarea:

Vara Temperatura maximă exterioară Umiditate relativă Țări
Zona I +40 grade C 40% Grecia, Italia, Portugalia, Spania.
Zona II +35 grade C 50% Albania, Austria, Belgia, Bosnia – Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Iugoslavia și Macedonia, România, Serbia- Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Elveția.
Zona III +28 grade C 45% Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Suedia.

Urmare a evoluției climatice din ultimii doi ani, CFR Călători are în vedere finalizarea procedurilor pentru reîncadrarea țării noastre în zona climatică I, ceea ce presupune circulația trenurilor în condiții meteorologice de vară extremă. Reîncadrarea în zona climatică I, va permite CFR Călători realizarea și autorizarea modificărilor pentru materialul rulant nou și modernizat în vederea creșterii confortului termic pe timp de vară.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

FeroviarNoutati

Calea ferată Predeal – Brașov

Durata execuției lucrărilor de modernizare a secțiunii Predeal – Brașov va fi...

FeroviarNoutati

Se deschid ofertele în cadrul licitaţiei privind mersul cadenţat în jurul şi între marile oraşe

Şedinţa Comisiei de evaluare, desemnată în cadrul licitaţiei privind achiziţia serviciului “Îmbunătăţirea...

FeroviarNoutati

Trenul de lux de înaltă tehnologie din Europa

GoldenPass Express nu este doar unul dintre cele mai pitorești trenuri din...

FeroviarNoutati

Cine va opera noile trenuri electrice cumpărate de ARF

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a demarat organizarea licitaţiilor privind achiziţia de...