Home Camioane Scania 25P XT, un an de acțiune la mina LKAB din nordul Suediei. Video
Camioane

Scania 25P XT, un an de acțiune la mina LKAB din nordul Suediei. Video

203

Camionul Scania 25P XT, complet electric, este motivul pentru care veteranul de la LKAB, Stig Hoffner, încă nu s-a pensionat. „Este prea distractiv să conduci un vehicul electric în fiecare zi”, spune el.

După ce a lansat primele sale modele electrice, Scania a anunțat că le va pune la munci grele în Suedia. În minerit, dar nu numai, experiențele urmând să fie monitorizate.

Ideea era simplă. Dacă aceste camioane electrice vor face faţă în zonele izolate ale Suediei, în toate anotimpurile, inclusiv iarna la -20 grade Celsius şi sub, transportând minereuri în condiţii dificile de praf şi relief anevoios, atunci tehnologia lor va putea fi răspândită cu mai multă încredere şi pe celelalte modele. Iar eventuale neajunsuri observate în exploatare ar trebui să ducă la perfecţionări.

Scania 25P XT, un an de experiență la mina LKAB

Ei bine, acum Scania arată o primă asemenea experienţă după mai mult de un an de exploatare a unui camion electric. LKAB a rulat camionul la mina lor din Malmberget încă de la sfârșitul anului 2022. Iar așteptările nu doar că au fost atinse, dar și depășite. Modelul Scania 25P XT, complet electric, are o greutate totală, inclusiv încărcătură, de 49 de tone și transportă produse reziduale.

Sarcina de a-l opera i-a revenit unuia dintre cei mai experimentaţi şoferi din cadrul companiei, Stig Hoffner, aflat în pragul vârstei de pensionare. Iar acesta s-a declarat vizibil încântat de experiență. Una intensivă, în condițiile în care a făcut 10-15 drumuri pe distanţe scurte pe zi, transportând de fiecare dată până la 25-30 tone de sarcină utilă.

În kilometri, în cazul lui asta înseamnă cam 100-115 km parcurşi în fiecare zi. Camionul a parcurs, astfel, peste 20.000 km în primul său an într-un asemenea regim de exploatare, şi întrucât lucrează într-o mină, are deja urme de zgârieturi şi exploatare de viaţă reală. El spune că urcările cu camionul încărcat sunt floare la ureche datorită cuplului mare al propulsiei electrice.

Concluzille sale complete, în materialul video.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

CamioaneNoutati

IAA 2024: Premieră mondială MAN eTGL

MAN Truck & Bus va prezenta noul MAN eTGL luna aceasta, în...

CamioaneNoutati

Volvo Trucks, camion electric cu autonomie de 600 km în a doua jumătate a lui 2025

Volvo Trucks va lansa o versiune cu autonomie extinsă a camionului său...

CamioaneRutier

Piese camioane: Cum poți crește durata de viață a vehiculului tău

In lumea transportatorilor, întreținerea corectă a camioanelor reprezintă o prioritate. Din pricina...

CamioaneNoutati

ANAF a publicat ghidul de utilizare pentru aplicația RO e-Transport

Aplicația e-Transport, destinată transporturilor de marfă pe teritoriul României, este obligatorie de...